dr. Kátai-Németh Vilmos - jogász

 
Nagyobb betűméret Alapértelmezett betűméret Kisebb betűméret
Már a fogyatékkal élők egyharmada dolgozik
2019. július 17.
Már a fogyatékkal élők egyharmada dolgozik kép
A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségeinek folyamatos javítását célzó intézkedések, valamint a munkaerőhiány együttes hatására a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája

a 2011-ben mért 18 százalékról mára 35 százalék körüli szintre emelkedett a Trenkwalder becslése szerint.

 

A munkavállalók többsége a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban, elsősorban humán és szociális területen dolgozik, 40 százalékuk részmunkaidőben. Alkalmazási lehetőségeiket erősen korlátozza, hogy csupán hat százalékuk diplomás, további 55 százalékuknak van középfokú képesítése. A 250 főnél több alkalmazottal dolgozó cégek mintegy nyolcvan százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű kollégát, a legmagasabb arányban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében, a legalacsonyabb arányban pedig Nógrád megyében. Korábban alig tapasztalt jelenség, hogy körükben is megerősödött a mobilitás: a gazdaságilag fejlettebb régiókba vándorló rokkantaknak gyakran szállást vagy arra vonatkozó támogatást, illetve esetenként speciális egészségügyi szolgáltatásokat kínálnak a munkáltatók.

 

Az elhelyezkedést érezhetően segítette a szociális hozzájárulás befizetésétől mentesítő rehabilitációs kártya kiterjesztése, ami az idei évtől már mind a négyszázezer személy után járhat.

 

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/mar-a-fogyatekkal-elok-egyharmada-dolgozik-7125614/

 

 

Facebook
Eseménynaptár