dr. Kátai-Németh Vilmos - jogász

 
Nagyobb betűméret Alapértelmezett betűméret Kisebb betűméret
A fogyatékos emberek hamarosan könnyebben férnek hozzá jogvédett termékekhez
2018. augusztus 5.
A fogyatékos emberek hamarosan könnyebben férnek hozzá jogvédett termékekhez kép
Beépítik a hazai jogba a Marrákesi szerződést. A cél, hogy a szerzői jogi törvény módosításával segítsék a különböző fogyatékossággal élők hozzájutását a különböző szellemi termékekhez.

Elindítja a kormányzat a Marrákesi szerződés ratifikálási folyamatát. A 2013-ban elfogadott dokumentum lényege, hogy a különböző fogyatékossággal élők (vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelenek) számára megkönnyítse a jogvédett szellemi termékekhez való hozzáférést. Mindezt a szerzői jogi törvény módosításával teszik lehetővé.

 

A Marrákesi szerződés engedélykérés nélkül tenné lehetővé többek között a könyvek, hangoskönyvek, Braille-írással készült nyomtatványok előállítását és nemzetközi cseréjét anélkül, hogy ezzel bárki megsértené a szerzői jogi törvényt. Így a fogyatékossággal élők könnyebben juthatnak hozzá a művekhez, mivel nem kell engedélyt kérni a szerzőtől az átalakításra.

 

Az országon belüli és az országok közötti cseréhez és közvetítéshez sem kell majd engedély abban az esetben, ha a jogvédett műveket fogyatékosok számára közvetítik. Ilyen tevékenységeket viszont csak az erre jogosult szervezetek végezhetnek.

 

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20180803_Ratifikalhatja_a_kormany_a_Marrakesi_szerzodest

Facebook
Eseménynaptár