dr. Kátai-Németh Vilmos - jogász

 
Nagyobb betűméret Alapértelmezett betűméret Kisebb betűméret
Megnyitó ünnepségen jártunk - elindult a Palota Munkapróba Központ
2015. április 24.
Megnyitó ünnepségen jártunk - elindult a Palota Munkapróba Központ kép
Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzata és a PALOTA-15 Nonprofit Kft. 2015. április 22-én rendezte meg az első önkormányzati munkapróba központ megnyitó ünnepségét.

Magyarország az  elmúlt években jelentős jogalkotási lépéseket tett a  fogyatékos emberek életminőségének javítása, önálló életvitelének és társadalmi integrációjának elősegítése érdekében. A szakterületi intézkedések egy irányba mutatnak: a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása terén minden esetben elsődleges cél a  minél nagyobb arányú nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés. 

 

Az intézkedések között kulcsfontosságú a  cégek és a munkavállalók közötti kapcsolat megteremtése, mindkét oldal megfelelő felkészítése, ösztönzése a munkavállalásra. A jogszabályi ösztönzők mellett szükség van olyan programokra, olyan lehetőségekre, amelyek megkönnyítik a másodlagos és a nyílt munkaerőpiac közötti átvezetést, a változáshoz való alkalmazkodást.

 

Mint ahogyan Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár elmondta, a Palota Munkapróba Központ egy újszerű eszközt kínál a nyílt piaci cégek és a nyílt piacra kilépni szándékozó megváltozott munkaképességű személyek számára, hidat képez a „két part között”. Megtörténik a megváltozott munkaképességű személyek valós, piaci igényekhez mért felkészítése: betanítása, munkaszocializálása, felzárkózásának elősegítése és munkába állítása. Ezzel egyidejűleg zajlik a cégek érzékenyítése és felkészítése a foglalkoztatásra.

 

A munkapróba lehetőséget teremt a kompetenciák fejlesztésére anélkül, hogy esetleg hosszú időn keresztül formális oktatásban kellene részesülniük az embereknek. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a megváltozott munkaképességű személyek több mint felének csak általános iskolai vagy annál is alacsonyabb végzettsége van. A munkatevékenységen keresztüli tanulás így számukra lényegesen reálisabb út, mint az általános vagy szakmai képzések útja.

 

A Palota Munkapróba Központ komplex szolgáltatási szemléletével, valamint a munkagyakorlatba ötvözött kompetenciafejlesztés révén egyrészt a tranzit foglalkoztatási támogatásban részesülő személynek, másrészt a ma még inaktív megváltozott munkaképességű embereknek is esélyt ad, hogy egy lépést tegyenek önmagukért, egy lépéssel közelebb kerüljenek a nyílt piaci foglalkoztatáshoz.

 

 

További információ: Juhász Márton, PALOTA-15 Nonprofit Kft. ügyvezetője

 

www.palota15nkft.hu

 

munkaproba@palota-15.hu

 

Facebook
Eseménynaptár